De Overkant

Uitgeverij De Overkant

 
 
 

Wat beweegt iemand om zelf een uitgeverijtje te beginnen? Bij mij heeft het ongetwijfeld te maken met mijn eigen jeugd, met de verhalen en versjes die mijn vader las, met het leesbeest dat ik was en het plezier dat ik vond en vind in vertellen, voorlezen en schrijven. Ik merkte als tiener al met genoegen hoe mijn broertjes avond na avond luisterden naar de verhalen die ik voorlas of verzon. Waarvan het zelfverzonnen aapje 'Monkie' nog steeds in mijn hoofd zit.

 

Ook in de latere jaren bleef ik met grote gretigheid boeken verslinden. De ambitie - of beter gezegd: het lef - om zelf schrijver te worden, had ik niet.

 

Waarom dan toch?

 

Het is niet altijd makkelijk om iemand uit te leggen dat en waarom schrijven je passie is. Het heeft ongetwijfeld te maken met de fantastische reizen en avonturen die ik maakte toen ik het ene boek na het andere verslond. Met liefde voor taal ook. En met een onweerstaanbare drang om de wereld van de verbeelding te betreden.

 

Uiteindelijk doet het er ook niet zoveel toe. Ik kan in het schrijven mijn ei kwijt kan en beschouw het niet als een opgelegde taak maar als een roeping. Het voor jezelf op een rijtje zetten van de dingen die je zo al doet of beleeft, geeft overzicht. Persoonlijke gevoelens blijven daarbij vaak onuitgesproken. Een enkele keer gebeurt het mij wel eens. Op papier! Niet altijd vlot - de writer's block loert ook bij mij wel eens oms de hoek - maar ik kon en kan ik steeds minder zonder schrijven.

 

Ergens rond 1994 ontstond de idee om een eigen boekje uit te geven. Gestimuleerd door reacties op de door mij op schrift gestelde overpeinzingen en woordspeeltjes. Die werden vaak geschrevenbj gelegenheid van de jaarwisseling, een afscheid, een jubileum of gewoon zomaar. Uiteindeijk besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Maar ja, publiceren is leuk en prima voor het ego, maar als je weet dat uitgevers dagelijks tientallen manuscripten in de bus krijgen, kan je je best inbeelden dat het bijzonder moeilijk is om eruit te springen. En dan is de volgende vraag: Ga je je boek uitgeven in eigen beheer of wil je het overlaten aan een uitgever?

 

Ik besoot tot het eerste. Om twee redenen: zo min mogelijk kosten voor een zo professioneel mogelijke uitgave met een goede uitstraling. En zo richtte ik uitgeverij De Overkant op. Een naam die eigenlijk een eerbetoon is aan mijn vader: het idee om een boekje te maken van mijn gedachtenspinsels werd door hem gestimuleerd. En het kreeg vaste vormen bij zijn sterfbed. Waarop hij aangaf 'naar de overkant' te gaan...

 

 

 

Contactmail

Peter Paul Doodkorte

 

friskijker

 

dwarsdenker

 

 

verbinder

Copyright 2013 © All Rights Reserved